Naučte se pracovat se sexuální úzkostí

Ať už chodíte s někým novým, nebo máte dlouhodobého partnera, sexuální úzkost může ovlivnit vztah v jakékoli fázi. Existuje spousta způsobů, jak ji rozpoznat a pracovat na ní.

Sexuální úzkost, nebo úzkost ze sexuální výkonnosti, je strach, obavy nebo úzkost související se sexuální aktivitou. Tyto pocity mohou být výsledkem negativních zkušeností z minulosti, sexuálních dysfunkcí, stresu nebo řady dalších faktorů. Úzkost ze sexuální výkonnosti je normální v tom, že jde o jednu z nejčastějších sexuálních obtíží. Může způsobit extrémní úzkost, a potenciálně dokonce vést k vyhýbání se sexu.

To znamená, že nejdůležitějším faktorem, který je třeba zvážit, je komunikace. Komunikace vám nejen uleví, ale může vám také pomoci identifikovat kořen vaší sexuální úzkosti a pomoci vám pracovat na plnohodnotnějším sexuálním životě.

Příznaky sexuální úzkosti

Příznaky sexuální úzkosti se mohou zdát jasné, ale může být těžké říci, zda se vás týkají.

Začněte si tedy všímat, kdy se vaše nálada změní. Je to důsledek fyzického kontaktu s partnerem? Je to proto, že očekáváte sexuální aktivitu? Pokud ano, mohla by to být sexuální úzkost.

Příčiny sexuální úzkosti

Existuje mnoho důvodů, proč se někdo může potýkat se sexuální úzkostí, a může to být něco, čemu nerozumíme.

Pohled na vlastní tělo

Pokud si někdo uvědomuje určité aspekty svého těla, může být těžké cítit se sexuálně sebevědomě, zejména na začátku vztahu.

Sexuální dysfunkce

I když to může být obtížné pro partnery, kteří trpí sexuální dysfunkcí (jako je erektilní dysfunkce nebo nízké libido), může to být také obtížné pro partnera, který se obává dysfunkcí druhé osoby.

Sexuální zneužívání

Lidé, kteří zažili sexuální zneužívání, mají často problém přemýšlet o sexu zdravým způsobem a může chvíli trvat, než si získají zpět svou vlastní představu o tom, jak by pro ně sex měl vypadat.

Vztahové problémy

Patří sem hádky, agrese nebo jen obecná neschopnost být ke svému partnerovi otevřený a upřímný.

Strach z intimity

Pro lidi se strachem z intimity může být těžké důvěřovat druhým, což je nedílná součást dobrých sexuálních zážitků.

Kompatibilita

Pokud se někdo necítí s partnerem dobře nebo ho nepřitahuje, může to výrazně utlumit jeho touhu po sexu a zvýšit jeho úzkost při pomyšlení na to.

Zvládání sexuální úzkosti

Po identifikaci vašich spouštěčů je důležité určit, proč tyto spouštěče existují, a kdy začaly. Je důležitější než kdy jindy být ke svému partnerovi upřímný ohledně toho, co cítíte a jak pracujete se svými emocemi. Řekněte mu, pokud v minulosti řekl nebo udělal něco, co ve vás vyvolalo sexuální úzkost, a buďte k nim upřímní ohledně toho, proč jste se kvůli tomu cítili tak, jak jste se cítili.

Tipy na snížení sexuální úzkosti

S potlačením sexuální úzkosti vám také mohou pomoci některá cvičení.

Hluboké dýchání a meditace před zapojením se do sexuálních zážitků.

Zaměřte se na to, co je dobré a co ne, prostřednictvím doteků a masturbace.

Podporujte nesexuální doteky s partnerem.

Upřednostněte spojení s partnerem před sexuálními akty.

Zaměřte se na prozkoumávání erotogenních zón s partnerem, aniž by to vedlo k sexu.

Soustřeďte se na zážitek namísto orgasmu nebo výkonu.

Zdroj: www.verywellmind.com/how-to-cope-with-sexual-anxiety-5199276, www.medicalnewstoday.com/articles/321304, názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat